Wil je weten wat de beste tips zijn om datalekken te voorkomen? Lees dan snel verder!

  1. Voer altijd de updates uit, zowel van computers als van mobiele telefoons. Dit is de simpelste manier om de digitale deuren te sluiten voor hackers. Updates lossen kwetsbaarheden in programma’s op die de hackers misbruiken.
  2. Bij elke e-mail waarbij je niet honderd procent zeker weet of het klopt, even op de afzender klikken. Vaak klopt die helemaal niet. Beweeg ook even je muis over de link om te zien of die niet opeens naar een heel andere website verwijst. Bij twijfel nooit op een link klikken. Google zelf de website (bijvoorbeeld om in te loggen of om een winactie te checken).
  3. Klik niet op ‘afmeldknoppen’ van onbekende nieuwsbrieven, dat kan een phishingmail zijn.
  4. Scan niet zomaar een QR-code, die kan je naar een kwaadaardige website brengen. Sms en Whatsapp worden ook steeds vaker misbruik door cybercriminelen.
  5. Gebruik voor alle accounts een zin als wachtwoord, minimaal 16 karakters (dat haal je met de meeste zinnen).
  6. Gebruik een gratis wachtwoordkluis zoals Bitwarden of Lastpass, dan hoef je slechts één wachtwoord te onthouden en worden alle andere wachtwoorden automatisch ingevuld.
  7. Train de medewerkers zo vaak mogelijk (lezingen, workshops, e-learning, quizzen). Eenmalige acties helpt niet veel. Herhaling is de sleutel. Beter elke maand een korte cyberquiz dan een eenmalige uitgebreide cursus of e-learning. Je kunt op onze website leerzame quizzen doen.
  8. Beveilig documenten met een wachtwoord. Voor vertrouwelijke mails kun je Protonmail gebruiken, die is gratis en volledig versleuteld. De ontvanger hoeft niets te installeren om je e-mail te lezen.
  9. Versleutel gegevens die je in de cloud bewaart.
  10. Voor ZZP-ers: de Pro edition van Windows biedt meer veiligheidsopties tegen cybercrime dan de Home edition.