datalekt

Handige links

Op deze pagina vindt u een overzicht met handige links om uzelf of om uw organisatie helpen veiliger online te zijn. Heeft u tips of suggesties voor deze pagina? Dan horen wij dat graag!

Basisbeveiliging (Web Security Map)

Deze website laat zien hoe goed de basisbeveiligingseisen zijn geïmplementeerd bij de overheid, provincies, gemeenten, en de gezondheidszorg. Dit wordt gevisualiseerd met verkeerslichtkleuren: rood betekent slecht, groen betekent geweldig. Het doel is om de veiligheid en privacy voor iedereen te verbeteren.

Deze website wordt beheerd door Stichting Internet Cleanup.

basisbeveiliging.nl

Consumentenbond: Veilig internetten

Iedereen wil natuurlijk het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Met een paar simpele stappen ben je al goed op weg.

www.consumentenbond.nl

Consumentenbond: Datalekken, hoe kwetsbaar ben jij?

Zijn jouw gegevens al eens gelekt of ben je zelf te slordig met gegevens geweest? Beantwoord 4 vragen, test je kennis en krijg advies op maat.

www.consumentenbond.nl

Checkjelinkje

Checkjelinkje® is een handig hulpmiddel om (verkorte) links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid te controleren. Omdat je sommige links beter links kunt laten liggen.

www.checkjelinkje.nl

Criminaliteit in Beeld: Cybercrime

Hier wordt beschreven hoe vaak burgers slachtoffer worden van diverse soorten van cybercrime. Daarnaast wordt aandacht besteed aan kenmerken van burgers die slachtoffer worden van cybercrime.

www.criminaliteitinbeeld.nl

Cybercrimeinfo.nl

Deze site is in 2017 ontstaan na het lezen van cybercrime aangiftes. Het viel mij op hoe eenvoudig mensen online werden opgelicht. In sommige gevallen was dit te voorkomen geweest, als er een beetje kennis was geweest over de gevaren van cybercrime. Daarom heb ik op eigen initiatief (i.o.m. Politie) besloten om een website te starten met actueel nieuws, voorbeelden en begrijpelijke uitleg over cybercrime. Dit alles om aan de voorkant cybercrime in te perken – want voorkomen is toch beter dan genezen.

www.cybercrimeinfo.nl

Cybercrime Tips

Miljoenen Nederlanders zijn al slachtoffer geworden van hackers en oplichters. Wat zijn de beste tips om jezelf online te beschermen? Je vindt ze op deze website

www.cybercrimetips.nl

Cybersecurity Woordenboek

We ontwikkelden dit woordenboek met ruim 70 organisaties en vele Nederlandse cybersecurity professionals en in samenwerking met de Cybersecurity Alliantie. Met het woordenboek kunnen gebruikers van cybersecuritydiensten makkelijker met specialisten het gesprek aangaan, technische rapporten en adviezen begrijpen en offertes te beoordelen. In december 2021 is het woordenboek herzien en beschikbaar gemaakt in de derde druk met een nieuwe look.

cyberveilignederland.nl

Digital Trust Center

Digital Trust Center, een website van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, helpt jouw organisatie met advies en tools om veilig digitaal te ondernemen.

www.digitaltrustcenter.nl

Digital Trust Center: De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen zijn opgesteld om ondernemers te helpen de basisbeveiliging in te laten stellen. Ondernemers die de 5 basisprincipes opvolgen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico’s die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

www.digitaltrustcenter.nl

Digitale Overheid: Wees voorbereid Toolbox Cyberincident

Weet u wat u moet doen als een cyberincident uw organisatie raakt? Welke stappen u moet zetten en welke hulpmiddelen er zijn? En hoe u zich goed op een incident voorbereidt? Deze toolbox neemt u mee in de verschillende stappen die u kunt zetten bij een cyberincident. Iedere stap delen ervaringsdeskundigen – deelnemers en sprekers aan de overheidsbrede cyberoefening- hun tips en trucs.

www.digitaleoverheid.nl

Fix je Privacy

Deze website is een initiatief van digitale rechtenorganisatie Bits of Freedom. Wij komen op voor jouw internetvrijheid en online privacy.

www.fixjeprivacy.nl

Fraudehelpdesk.nl

De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. De Fraudehelpdesk biedt fraudeslachtoffers een helpende hand door hen te adviseren en naar de juiste instantie te verwijzen. Daarnaast proberen we slachtofferschap te voorkomen door burgers en bedrijven bewust te maken van fraude-risico’s en praktische tips te geven over hoe zij die risico’s kunnen beperken.

www.fraudehelpdesk.nl

HackHelpdesk

Veel ondernemers zijn zich (vaak) onvoldoende bewust van de risico’s op een cyberincident en de impact ervan op de bedrijfscontinuïteit. Als het je toch overkomt, ben je onvoldoende voorbereid en weet je niet hoe je moet handelen. Bovendien, met enkele maatregelen kun je het risico dat je slachtoffer wordt al flink verkleinen. Speciaal voor ondernemers is er nu de Hackhelpdesk voor gratis eerste hulp bij cybercrime.

hackhelpdesk.nl

Have I Been Pwned

Met Have I Been Pwned kun je zoeken in meerdere datalekken om te zien of bijvoorbeeld je e-mailadres, wachtwoord of telefoonnummer is gelekt.

haveibeenpwned.com

Justitia.NL

Objectieve en praktische juridische informatie en hulpbronnen. Dit zowel op het gebied van de AVG en datalekken, maar ook andere wetgevingen.

www.justitia.nl

Maak het ze niet te makkelijk

De campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’ is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en haar campagnepartners en geeft informatie en tips om de eigen veiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld het voorkomen van woninginbraak en heling. Maar ook het beschermen van je smartphone, tablet en laptop tegen diefstal.

www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

My Data Done Right

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geeft je verschillende rechten om meer grip op je gegevens te krijgen. Maar het hebben van bepaalde rechten op papier is nog niet hetzelfde als het uitoefenen van die rechten in de praktijk. Daarom hebben we de tool My Data Done Right gemaakt om je te helpen met het opstellen, versturen en bijhouden van je verzoeken om inzage te krijgen in je persoonsgegevens of je persoonsgegevens te corrigeren, te verwijderen of ze in een handig formaat op te vragen.

www.mydatadoneright.eu

Nationaal Cyber Security Centrum

De NCSC is het Nationaal Cyber Security Centrum en valt onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De digitale infrastructuur is van levensbelang: voor het betalingsverkeer, voor schoon water uit de kraan en om droge voeten te houden.

www.ncsc.nl

No More Ransom

De “No More Ransom” portal is een initiatief van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europol’s European Cybercrime Centre, Kaspersky en McAfee met als doel slachtoffers van ransomware te helpen bij het herstellen van hun versleutelde bestanden zonder de criminelen te betalen.

www.nomoreransom.org

Online Slim

Het ‘Internet of things‘ is volgens ons een onderbelicht onderwerp. Zowel zakelijk als thuis. Daarom hebben we met steun van het SIDN Fonds deze website opgezet voor een stukje bewustwording. Laten we op een veilige manier genieten van de vele voordelen die al die slimme apparaten bieden.
Opmerkingen en aanvullingen zijn altijd welkom.

onlineslim.nl

Opgelicht?!: Alerts

Een verzameling van meldingen over oplichtingen, phishing, valse e-mails en meer, van het TV-programma “Opgelicht?!”.

opgelicht.avrotros.nl

Politie: Controleer verkopergegevens

Voordat u met iemand zaken doet via een handelssite of webshop, kunt u hier controleren of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. De gegevens die u kunt controleren zijn: rekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer en de URL van de webwinkel.

www.politie.nl

Politie: Cybercrime

Tips van de Nederlandse Politie op het gebied van cybercriminaliteit, wat de politie er tegen doet en hoe u aangifte kunt doen.

www.politie.nl

Postfilter

Nederlandse bedrijven hebben de mogelijkheid om met consumenten te communiceren via geadresseerde reclamepost. Als u daar geen behoefte aan heeft, willen ze dat graag weten. Daarom zijn Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisaties Postfilter gestart: een gratis meldpunt, waar u eenvoudig zelf vastlegt welke ongevraagde geadresseerde reclamepost u niet wilt ontvangen.

postfilter.nl

Rijksoverheid: Cybercrime en cybersecurity

Pagina van de Rijksoverheid over cybercriminaliteit en cybersecurity. Lees hier meer informatie over van het doen van een aangifte tot en met hoe u uzelf beter kunt beschermen.

www.rijksoverheid.nl

Slachtofferhulp: Hulp na fraude of oplichting

Bij fraude wordt u bedrogen of misleid door een oplichter. De oplichter heeft als doel om geld te verdienen aan de oplichting of er op een andere manier beter van te worden. Veel fraude vindt online plaats. Denk aan Marktplaatsfraude. Lees welke vormen van fraude er zijn en wat u kunt doen als u bent opgelicht.

www.slachtofferhulp.nl

Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten

De Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten is een gezamenlijk initiatief van alle partijen die betrokken zijn bij het aanbieden van SMS- en Mobiele Internet Diensten in Nederland. Kortom: diensten die via uw mobiele telefoonrekening betaald worden.

www.payinfo.nl

Veilig internetten.nl

Veilig internetten is een website waar mensen tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten. Ze vinden er tips hoe ze veilig omgaan met hun online privacy, hoe ze veilig gebruik maken van wifi, wat ze kunt doen en laten op sociale media, en ze vinden er uitleg over hoe zij kinderen helpen veilig online te zijn. Deze site is bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet.

veiliginternetten.nl

Vodafone Business – Datalekken: liever voorkomen dan genezen (met tips en checklist)

In 2020 steeg het aantal meldingen van datalekken met 30 procent; ook in 2021 groeide het aantal datalekken als gevolg van cybercrime sterk. Wat is een datalek, wat zijn de risico’s en hoe verkleint u de kans dat uw organisatie hierdoor wordt getroffen? Een artikel boordevol informatie en tips, plus een stappenplan voor als zich bij uw organisatie onverhoopt een datalek voordoet.

vodafone.nl

VPNGids.nl

We hebben allemaal recht op privacy en bescherming van onze persoonsgegevens. Met een VPN-verbinding kan je anoniem, veilig en vrij internetten. Op VPNGids.nl vinden bezoekers alles over VPN’s, privacy, veilig internet, unblocking en online bescherming.

vpngids.nl

Wachtwoordgenerator

Gebruik de online wachtwoordgenerator van LastPass om direct een veilig, willekeurig wachtwoord aan te maken.

www.lastpass.com